19 Mayıs 2012 Cumartesi

Algıda Yiyicilik



Algıda yiyicilik nedir diye soracak olursanız,kahvaltı yaparken aklıma geldi.Nerden geldi niye geldi bilemedim ama kızarmış ekmeğe yağ sürerken algım sadece yemeğe takıldı..
Bu sabah uyumadım pek.Belki bayramdır diye belkide..Kalktım kahvaltı hazırladım,zeytinime kızarmış ekmeğim eşlik etti.Algıda seçiciliğim,algıda geçiciliğim hepsi birleşti ve algıda yiyiciliğme odaklandım.Bi yandan kızarmış ekmeğimi yerken,bi yandanda düşündüm,acaba bugüne kadar neler yedim diye?
Yediğim dost kazıklarını düşündüm bir bir tek tek,iş hayatımdaki yediğim kazıkları düşündüm birer birer..
Neden yedim bu kazıkları,neden salaklığım tavan yaptı acaba diye düşündüm,bide eski aşklarımıda aklımdan hızlıca geçirip son lokmamıda yedikten sonra kahve içeyim dedim kahve yapmaya gittim.
Kahvemide içerken bi yandanda haberleri izledim.Yine düşündüm acaba nerede hata yapıyorum ben belkide eskilere çok mu takığım diye düşündüm.Gençliğim geldi aklıma yahu ben genç değil miyim görende üç otuzumda sanacak ben daha tek otuzumdayım..
Doksanları ne çok özlediğimi düşündüm,o zamanki şarkıları,filmleri,dizileri..En önemliside o zamanki insanları..O insanlardaki samimiyeti,dürüstlüğü,kalplerdeki temizliği,insaflılığı,mertliği.O zamanlar insanlar bu kadar kötü müydü?Yada ben mi bilmiyordum acaba hayatın içine girince mi kötülüklerini görür oldum bu insanların..
Lisedeki halimi düşündümde biz okula gittiğimizde dersi dikkatlice dinlerdik eve gelir ödevlerimizi yapardık.Ojeyle okula gitsek öğretmenler almazdı bizi içeri..Şimdi piercingler,dövmeler havada uçuyor.Benim kızım olsaydı yapmak isteseydi izin vermez miydim acaba bence izin verirdim belki ama okuldayken izin vermezdim sanırım..
Eskiden bu kadar kilo derdimiz yoktu obezlik yolunda değildik galiba hamburger ve fastfood çılgınlığından,internetin yüzünden kilo aldık.
Spor olarak yürürdük eskiden,şimdi mutfaktan su almaya üşenir olduk.Bu kötü insanlar ne zaman türedi peki haberlerde kötü olaylar,cinayetler,tecavüzler yada hep savaşlar..Acaba bu yediklerimizin etkisi mi oldu bizde de algılarımızı kaybettikte sürekli yer olduk herşeyi..
Ama ümitsizde olmamalıyım en azından kendi adıma,bundan sonra geçmişi kovalamamın yada kendi kendimi üzmemin bir faydası olmayacağına göre hepinizi affediyorum geçmişimdekiler..Ama bu af sizinle ilgili değil yani sizinle işim olmaz hayat boyu.Sadece kendim için affediyorum sizi,kendi huzurumu bulmak için.Algıda yiyiciliğim bu seferde algıda affediciliğe geçti..
Evet evet tahmininizde olduğu gibi Biricit rejime başladı,artık herşeyi yemiyor salaklık rejiminde.
resim alıntıdır

32 yorum:

  1. Eskiden ya insanlar masumdu kötülük yapmazlardı ya da biz kötülükleri göremeyecek kadar masumduk.. şu 10 senede ne değişti bende anlamıyorum. geriye bi bakıyorum(bazen bana da olur geçmiş film şeridi gibi geçer aklımda) meğer herşey değişmiş. ben gençliğimi, saflığımı, herşeyin üstüme geliyomuş gibi geldiği ama aslında nekadr ufak şeylere taktığım yıllarımı okadar özledim ki... şimdikilerle karşılaşacağımı ozmanlar bilseydim büyümezdim ya Bricitcim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gecmısı yada gecmıstekı seylerı özlüyor insan bazen bende keske büyümeseydim diye düşünüyorum bi yanım hala cocuk gibi kalsada özlenio eski günler amphitritecim..sevgiler

      Sil
  2. Aynen öyle.Eskiden evlermizde bilgisayar yoktu,sokaklarda oyun oynardık.Şimdi çocuklar evlerinde pc lerinin başında oyun oynar oldu.Sağlıksız beslenmeler.90 ları bende çok özlüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dısarda oyun oynardık dedığın gıbı,bende cok özlüyorum eski günleri hele 90ları..

      Sil
  3. Algıda seçicilik, ya da insanın elinde olmadan içinde bulunduğu ruh halinin öne geçen birincil algı kodları. Hepsi birbirine zincirli, birbirinden bağımsız olamaz. Ne yedik ne içtik derken acaba hep irademiz dahilinde midir. Yoksa dayatmalar mıdır. Başta organik olmayan gıdaları yiyor içiyoruz. Neden niçin yiyip yemediğimizi bilmiyoruz. Çağdaş modern toplumların fabrikasyon ürünleri tüketmesi demek bilinmeyen katkı maddelerini de vücut yapısında taşıması demektir. Duygu düşüncelerimiz yediklerimiz ve içtiklerimize göre bir düşünce paradigması oluşturmaktadır. Başlıca sıkıntımız önce doğru düşünme mantığımızı yitirmiş olmamızdır. Hayat görüşümüzdür. Sağımız solmuz, arkamı önümüz gerçek dışı bir olgu ve algılarla, ekseni olmayan bir dünya içinde paradoks içinde binbir paradoksu yaşıyoruz. Adeta insan insan olmaktan çıkıp bir hilkat garibesi yaratığa dönüşebiliyoruz. Sevgi, şefkat, merhamet kelimelerinin asıl değerlerini bilmiyoruz. EErn önemlisi birbirimiz için bizlerin bir varlık değeri olduğumuzu hiç bilmiyoruz. yanlızlaşıyoruz. Kısır bir daire içinde kendi kendimizi mahkum ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bende aynı seyı dusunuyorum yiyip içip insanlıktan mı cıkıyoruz acaba nedir,bu insanların yozlaşmasının eskiye göre bozulmalarının nedeni ne acaba rahatlasan hayatlarımız mı yada rahatlasıp görünen aslında cok karmasık hal alan hayatlarımız mı?yalnızlasıyoruz cok doğru demıssınız..

      Sil
  4. Yazdıklarına aynen katılıyorum canım hele şu okula giderken aşırı abartı saçlar, makyajlar, takılar, kısacık eteklerle giden öğrencileri görünce ... Biz eskiden saç toplanabilecek bir uzunluktaysa ve salıksa okula giremezdik şimdi hepsi salkım saçak. Biraz ailenin fazlasıyla okul yönetiminin etkisi var. İnan kızım 2. sınıfta (İlkokul) sınıfında kolyelerle ojelerle gelen kızlar var. İzin versem benimki de öyle gidecek ama her zaman şü fikri vermeye çalışıyorum " okula öğrenci gibi gidilir hafta sonu ve tatillerde istersen süslen " Çevreme bakıyorum liseli kızlar ders çalışmaya fırsat bulamamaktan yakınırlar ama sabahın köründe kalkıp saç maşalarlar yazık... eskiden insanlarda bir saygı ve samimiyet vardı şimdi o kalmadı sanırım. Saygı duymadıklarına kazık atmak kolaylaşıyor. ahh yarama mı bastın acaba :)) Fazlasıyla kazık yemiş bir insan olarak bu yazını okurken kendimi buldum öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dunya ve türkiyede arastırma yapılsa kım daha cok kazık yemıstır bu rekor bendedır kesınlıkle tatlım:))
      cok doğru dıosun liseyi bırak ılkokul cağında bıle artık kucucuk cocuklar bu sekıldeler ama aıleye bağlı dedığın gıbı cok sıkmakta ıyı deıl cok serbest bırakmakta bence yerıne gore,bızım zamanımızda daha farklıymıs hersey sımdı kı zamana bakınca cok farklılar.eski samimiyet zaten yok olsada belirli insanlarda var.bende öpüyorum canım kızınada sevgıler:)

      Sil
  5. İnsanın aklına bir anda neler geliyor dimi canım? bir beş sene öncesi bile daha güzeldi, her şey değişiyor artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaman ılerledıkce sankı hersey değısıo ozellıklede ınsanlar cok değısıolar canım.'medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar' İstiklal Marşımızda geçer ya şu an daha iyi anlıorum medeniyeti neye göre yasadığına bağlı..

      Sil
  6. ''büyümek'' bunun adı biricitim büyümek sıkıcı bişey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben büyümek istemiodumki...evet cok sıkıcı büyümek.

      Sil
  7. bu postta en çok beni memnun eden ''ki'' ben memnun olduğum kısmını almak istiyorum rejime başlamış olman oldu gerçi ihtiyacın varmı yokmu bilemiyorum ama benim çok ihtiyacım var ve yemeği çok seviyorum özellikle zararlı olanları çikolataya bayılıyorum bu gün milkanın yeni çıkartmış olduğu patlayan şekerlisinden aldım sözde kızım için ama yemek için sabırsızlanıyorum ama rejim olayına bende girmeliyim post konundan uzaklaştım biliyorum ama kusuruma bakma ne olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım rejim derken yemek olarak değil artık salak olmıcam rejimi:))
      ama o konuda cok haklısın ben de rejıme gırmeyı dusunuyorum yaz gelıo,yemek yemeğıde cok severım.ama resmini gordum sevdada hıc kılo fazlan falan yok normalsin benceki doğumda yapmana rağmen cok guzelsın bence tatlım:)

      Sil
  8. Dost ve kazık pek yanyana durmuyor ama hataları ile sevelim insanları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onlar benı hatalarımla sevıolar mı ona gore severım bende:))

      Sil
  9. Yiyerek mi görerek mi yaşayarak mı bilmem ama bazılarının insanlıktan çıktığı kesin.Ve bunun için öyle haklı gerekçeleri var ki düzen böyle işliyor bunlardan bir tanesi.Değişsinler bakalım çok gerekliyse yitirsinler insanlıklarını bende uzaktan bakıyor olacağım onlara.Geçmişle bende çok yüzleşirim aynen affettim hepsini acizliklerine verdim ama işim olmaz aynen geçmişimde kaldılar ve hep geçmiş kalacaklar geçmiş olsun.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bı tane sarkı vardı hadı sana gecmıs olsun gıdıorsun mustafa sandalındı sanırım:))
      bence gecmısler olsun,dedığım gıbı affetmek sadece ınsanın kendı ıcın.ınsanlıklarından cıkanları cıktıkları ınsanlığa davet edıorum:)

      Sil
  10. Yazdıklarına aynen katılıyorum..Bu durumu bende zaman zaman düşünüyorum niye böyle olduk diye..1. düşüncem o zaman çocuktuk ,dert tasa yoktu,kendi dünyamızda, fazla insan bilmeden tanımadan temiz kalbimizle,pembe gözlüklerimizle bakıyorduk dünyaya..ne zaman ki yaşımız ilerledi,ya çalışma ortamına girdik ,yada baba evini bıraktık, farklı insanlar tanıdık,kazık yedik,üzüldük..işte ozaman gözlükleri çıkardık gerçekleri görmeye başladık..yani o zamanlar da da vardı samimiyetsizlik,yada diğer şeyler ama biz görmüyorduk.. göremezdik hayatı bilmiyor,lay lay lom yaşıyorduk...Ne zamanki bilinçlendik,hayatın içine girdik çocukluktan çıkıp erişkin mantığına sahip olduk işte ozaman, o zamanları özler olduk..
    2,si ise ailelere bağlıyorum..Bizim zamanımızda saç boyamayı bırak bi yana saçları açmak,salmak dahi yasaktı. iki saç örgüsü yapar kurdeleleri takar okula öyle giderdik..öğretmenlerimizden çekinirdik..şimdi öyle mi? Çocuklarını iyi eğiticez diye şımartarak yada ''biz çocuğumla arkadaş gibiyiz '' diye büyüten ailelerin çocuklarını görüyoruz kimi emo,kimi tiki, kimi apaçi, noldu çok güzel mi oldu..saygı yok,sevgi yok devamlı bunalımdalar,psikolojileri bozuk,derle alakaları yok,insan kirliliğinden başka bişey değil..
    Biz nasıldık annemizin bir kaş göz hareketiyle edebimizle otururduk,Bir iki cimcikle kendimize getiriverirlerdi,bizi..sonuçta yetişme tarzına ve lüks yaşama özentisine,kimlik arayışlarının sonunda; kimlik akımlarına kaydolarak (Emo,Tiki)yetişkin oluyorlar..Bizi 90 lıları deli gibi aratıyorlar...dahada yazasım varda bir yorum için fazala uzun oldu sanırım ayrıca bloğumda bu konuya değineceğim ...biricit bu yazınla sana biraz daha yaklaşmış oldum ..yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım cok doğru demıssın o zamanlar cocuktuk,buyuduğumuzde hayata atıldığımızda hayatı daha ıyı anladık sanırım o cocukluğumuz gıbı değılmıs.
      o tarıf ettığın emo tiki olanlar valla benım arkadaslarımın kucuk kardeslerı.bı arkadasım var mesela cocukluktan,kızı sıktılar bunalttılar bıseye ızın vermezlerdı.ama kız kardeslerı var su anda her yerlerı dövmeli pıercınglı bı tuhaf gelıo ve annesı babasıda kızlara karısmıyorlar,arkadasımla konusuyoruz ona genc kızken nasıl sıktıklarını ona nıye boyle davranmadıklarını bulamıoruz nedenını.aıle cok onemlı dedığın gıbı.
      bende yorumuna katılıyorum senı tanıdığıma da oldukca memnunum ebolacım:) sevgıler

      Sil
  11. Great Blog, cheers from Argentina!
    HD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. thank you
      ı follow you blog.
      loves from Turkey in İstanbul:)

      Sil
  12. eski zamanlar samimi zamanlardı. gerçi bizden büyükleri de kendi dönemleri için öyle diyorlar. muhtemelen eleştirdiğimiz nesil sonra gelecek nesil için aynı şeyi söylecek. bi kısırdöngü sanki. döndükçe en başa dönüyoruz. hayır olsun işala sübaneke dinimiz amin :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru dıosun aynen valla kısır dongu mısalı annemde mesela kendı zamanını metheder ananemde kendı zamanını bakalım ne olacak ılerıde..amin:))

      Sil
    2. Kantemori,dediğin bizden öncekilerin de 80 li 60 lı daha eskileri özlemle anmış olmaları ve bu kısır döngü olayına katılıyorum..Bu kısır döngününde yorumumda anlattığım 1.düşüncemle alakalı olacağını sanıyorum..herkes çocukluğunu özlüyor,o günlerdeki samimiyeti arıyor..

      Sil
    3. doğru dıosun ebolacım malesefkı herkes annem ananem de dahıl olmak uzere hep eskıyı ozluyoruz o gunlerı ve ınsanları..samımıyetı..

      Sil
  13. bende mimin (evlilik) var... (en sonunda ben seni mimliyorum...!!!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım aaa evlılık mı hemen kosarak gelıorum:))

      Sil
  14. algıda yiyicilik olunca başlık resmi de görünce yemek ile ilgili sandım. ama farklı çıktı:)

    kazık yemek vb. şeyleri pek yaşamam çünkü çok yakın olamam insanlarla maalesef mesafeli bir yapım var. bazen bize iyi gelmeyen bir yönümüz bizi koruyor galiba:)

    yalnız 90'lar güzeldi gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aslında mesafelıyımdır fakat sorunda samimi olduktan sonra baslıo belkıde yada yıllardır samimi olduğun yanlış ınsanlarla baslıyor:)
      90lar harıkaydı cok guzeldı:)

      Sil
  15. Algıda yiyicilik başlığı güzeldi canım, aslında ben de aynı durumdayım ve senin yaptığın rejime benim de başlamam lazım. Tarifini bana da versene herşeyi yemediğin ''akıllılık'' rejiminin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) sımdı şöyle oluyo tatlım oncelıkle ınsanlara hemen ınanmıyoruz cok arastırıyoruz ustunde cok kafa yoruyoruz bu saflığımızdan cıkıyoruz.ama ınsanlığımızdan değıl tabııkı tarıfı bu artık karsımıza duzgun ınsanlarda cıkıyo gecmısı dusunmuyoruz yenı gunlere bakıyoruz dahada olumlu oluyoruz.ınsanlara guvenmemezlık deılde daha sık elemek ınsanları sanırım bunu yapabılırsek gercekten de rejımın sonunda duzeleceğız artık bazı seylerı yemeğeceğız:))

      Sil