11 Ekim 2012 Perşembe

Baba Ve Piç



Elif Şafak'ın kitaplarından benim okuduğum ikinci kitabı 'Baba ve Piç' oldu.(İskender'den sonra).Sürükleyici oldukca güzel bir şekilde kaleme alınmıs her zamanki gibi Elif Şafak'ı çok seven bir okuyucusu olduğum için yine çok hosuma gitti bu kitabıda..Türk ve Ermeni iki ailenin yasadıkları olaylar,gecmısı ve geleceği etkileyebilir mi?Bu kitap biraz olaylı bir kitap olmus sanırım,halbuki sonucta bir kitap yani mahkemelik bile olunmus kitap için..Etnik bir kitap olmasının yanısıra,bana İstanbul'u hem eski İstanbul'u hemde günümüzdeki İstanbul'u,İstanbul'un tarihini belkide ve en önemliside Elif Şafak'ın kitabındaki karakterleri birbiriyle harmanlaması çok etkiledi.Hani kelebek etkisi diye bişey vardır ya belki sen o anda bişey yaparsın,bunu farketmezsin ama baska yerdede baska bişey olur senın o yaptığın sey yuzunden benım anladığım bu oldu kıtaptan..Yoksa siyasi yada tarihsel acıdan kıtaba bakmadım..Sonucta bir hikaye sonucta arastırmalar ıncelemeler sonucunda ortaya cıkmıs bır eser fakat ben kabul etmıyorum kıtaptakı yazılan bazı olayları..Geleceğe yönelik ise sunu düşünüyorum biz Türkiye Cumhurıyetınde nesıller boyunca,Ermeni vatandaslarımızla omuz omuza yurek yureğe yasadık,benım bıldığım bu..Ve her zamanda böyle olacak,yüreklerimiz bir olacakki yıllar yılı,ıcıce yasamamızın netıcesınde,evlenenler bıle olmustur,yemeklerımız bıle aynı,coğu konuda bırbırımıze benzemısızdır,cunku hepımız insanız,hepımızın yureği var..Gönül isterki Atamızında dediği gibi her zaman 'yurtta sulh,cihanda sulh' olsa..
Karakterlerden Asya'nın Şahsi Nihilizm Manifestosu,annesi/teyzesi Zeliha'nın İstanbullu Kadınlara Altın Feraset Kuralları'da kitapta yeri geldiği zamanlarda olayla ilgili gecen güzel cümlelerdi:) Kitabın her bölüm baslığındada aslında bir tatlı tarifine gidiliyor,bu da öykünün sonuna varıldığında anlasılıyor..Güzel harmanlanmıs,hoş bir anlatımla sürükleyici bir kitaptı.
Dilosun Kayfesine armağanı ıcın cok tesekkur ederim:)

Biricit derki,Elif Şafak'la keske birgün tanısabilsem,bütün kitaplarınıda okusam..

28 yorum:

  1. Kitabın ilk basımı sanıyorum, elime geçtiği vakit okumaya başlamıştım ama sonra nedense bırakmıştım..Hiç bir zaman anlamadığım ve anlayamayacağım şey ise komşu olarak yaşamış güzel insanların birbirine olan anlamsız tavrıdır. İlk fırsatta kitabı tekrar okumaya çalışacağım çünkü son zamanlarda ermeni olayları ile ilgili bir belgesel-roman okuyorum.Yazından aldığım gazla gidip okuyacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında cok surukleyıcı bı roman olmus ben elımden bırakamadım:)
      benım anlamadığımda komsuluk ılıskılerı acısından bakıldığında yuzyıllar boyunca yanyana olmusuz bu güzel insanlarla,umarım her zamanda oyle olur.
      tavsıye ederım emınımkı beğeneceksınızde:)

      Sil
  2. Her okuduğun kitaptan keyif alman dileğiyle:) Ben hiç mi hiç sevmiyorum Elif Şafak'ı.Birkaç kitabını da okudum ama sevemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ınsallah canım:) zevk meselesi canım herkes sevecek dıye bı kural yoktur,ben farklı bı tad alıyorum Elif Şafak'tan.:)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. o kıtabınıda cok merak edıyorum okunacak kıtaplarım arasında umarım okurum:)tavsıyenız ıcın tesekkur ederım:)

      Sil
  4. Okuduğum ilk kitabıydı, Baba ve Piç. Uzun zaman oldu okuyalı. Bittiğinde "vayy be" demiştim. Şimdi de İskender'i okuyorum ve eminim bu kitapta bittiğinde "Vayy bee" diyeceğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İskender kıtabıda cok guzeldı bencede 'vayy bee' dıceksın kesınlıkle:)

      Sil
  5. Ben bu kitabını okumamıştım paylaşımın için sağol.okuyacağım mutlaka

    YanıtlaSil
  6. Çok şaşırmıştım kitabın sonunda hiç beklemiyordum.
    Böyle şaşırtıcı sonları seviyorum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım sasırtıcıydı ama benım tahmınımdekı gıbı cıktı, ben sadece basına gelecek olayı dusunmedım:))

      Sil
  7. İskender'de ağladın dimi? Ağlamışsındır, en azından bir duygulanma o son sayfalara yaklaşırken, ulan tek manyak ben değilimdir herhalde ya. ahahahaaaa.
    Kitabı okumadım ama olayı biliyorum. Elif Şafak bu kitapta bir karakterinin ağzından, sanırım Ermeni soykırımını destekleyici cümleler kuruyordu. Sonra olay mahkemeye intikal ediyor, orada da "Kitabımdaki bir karakterin sözlerinden beni sorumlu tutamazsınız, bunların hepsi hayal ürünü sonuçta." temalı bir şeyler söyleyerek savunmasını yapıyordu. Sonuçta bir şey olmuyor. İfade özgürlüğünün ütopyalaştığı bir ülke de olsak bir şekilde sıyrılıyor bu olaydan. Gerçek düşüncelerini karakterinin ağzından bize mi aktarıyordu, yoksa sadece karakterinin konseptine uygun bir şeyler mi söylüyordu, bilinmez. Kitabı okumadığım için içerisindeki bakışaçısıyla ilgili bir yorum da yapamam zaten; ama Elif Şafak'ın kalemi benim de hoşuma gidiyor. Aşk, Firarperest, İskender, Şemspare de benim okuduklarım. Kağıt Helva da var ama onu saymıyorum. ehehe. Şimdi de Araf. Sonrasında geleceeeem buna da. ehehe.
    NOT: Romanlarını İngilizce yazıp sonra Türkçe'ye çeviriyor bu arada, saykopaaaat. ahahahaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ağlamıstım canım evet etkıledı benı İskender kıtabı..
      valla kıtabı okumamıssın ama gercek anlamda herseyını bılıosun,bence kesınlıkle oku canım ve yorumla banada..dedığın gıbı aslında su var karakterler o dusuncede dıye tahmın edıyorum ben.oda aslında gerceklığe sadık kalmıs bı bakıma,gerceklık derken karakterlerın sımdıkı dusuncelerı gerceklığı,yoksa oyle bı gerceklık yok olmadıda..nasıl felsefık oldum yahuu:) ben bıle ınanamadım:)

      Sil
  8. :)
    başka bişi dileseymişsin keşkee
    ne bilim misal bu arkdaşına yeni bi ev :) içinde hobi odası olan,sonra 10 yıldır istedğim 2. çocuk, yada olmadı piyangodan para çıkmasını :) beni geçtim kendine de bişi isteyebilirdin :)

    Ne ki bu şimdi dediğini duyar gibiyim :)
    Dün yazmıştın hatırlarsan çekilişimle ilgili
    bugün bi fırsat sitesinden yurtiçi kargo için gönderim kuponu aldım
    direkt aklıma sen geldin :)
    yazdıkların geldi :)
    ee artık seninde gönlüne göre bi ürün vardır içinde dimi :)

    Bak dilek diliceksen bnm için flan yukarda sölediklerim hep geçerli heee ;)
    kalp'i temiz insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım pekı gelıorum,senın ıcınde tam kalbımden guzel bı ev dılıyorum:)
      yazını gordum kuponlardan alamıyorum onuda acıklayayım dıceksın kı ne sorunlu bloggera catmısım yahuu:)) ben kredı kartı hayatım boyunca kullanmadım o yuzden kullanmayıda dusunmuyorum,mesela alısverıs yaparsam arkadaslarımdan oderım ve onlara kredı kartı tutarında nakıt oderım,boyle alısmısım bu da bı huy:)
      gelıcem canım merak etme not aldım:)

      Sil
    2. ayyh çok tşk edeimm :)) inş bu dualar sayesinde kiracılktan kurtulurumm :) .. Gel tabee herzaman beklerim sen gibi eğlenceli kafa bi arkş bulmuşum bırakırmıyım ;) .. Kredi kartı kullanmaman ne güzel valla ben irademe hakim olamadım zorladım eşimi çıkarttık bitane :))) .. Bu arada ben senin burcunu merak ediyorummm ? :)

      Sil
    3. ınsallah canım:) pek kullanma yani denetimli kullan bence arkadaslarımın basına cok olaylar geldı o yuzden kullanmıyorum alısmadımda boyle ıyı:) oğlak burcuyum sen hangı burcsun:)

      Sil
    4. 6 ay aramız var :) yengeç burcuyum..
      Ya çok iyi geçincez ya düşman olcaz :D
      oğlaklar'la böyleyim ben :)

      kart içinse şunu söylemeden geçemicem
      daha doğrusu dert yanıcam :)
      eşim bnm ek kartın limitini 500 yapmış istesemde aşamam yani :D
      250 gezmeye vs ayırıyorum 250 kişisel ihtiyaçlara falan :) yeni evimize İnş kendi evimize geçersek 1000 olcak limit :)
      İNŞŞ....

      Sil
    5. yok canım düşman olmayız bence:) oğlak ve yengec dönencesi var bilirsin,aslında tamamen zıt kutuplardır ama bırbırını tamamlarlar:))
      cok ıyıymıs ama sen yınede dusunerek harca tavsıye yani benımkısıde:)ınsallah yenı evıne gecersın lımıtınde artar:)

      Sil
  9. Ben de su an bunu okuyorum. :) Araf'tan sonra buna basladim. Ancak Ask her cümlesiyle icime isleyen bir romandi. Belki de bu zamana kadar okudugum en güzeli. :) Elif Safagi cok begeniyorum. Örnek alinacak bir bayan bence. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. askı cok merak edıyorum :)bende cok sevıyorum Elif Şafak en sevdığım yazarlardan bırısı:)

      Sil
  10. Bana Elif Şafak sevdiren kitaptı Baba ve Piç. Konusu, o konunun örgüsü, karakterleriyle bence herkesin okuması gereken bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede kesınlıkle herkes okumalı,ıc ıce gecmıs ıkı mılletın oykusunu kendı kurgusunda cok guzel anlatmıs Elif Şafak..

      Sil
  11. Ben de bu kitabı çok sevmiştim. Son zamanlarda kendisini de kitaplarını sevmiyorum pek. Ama bu kitabı iyi ki okumuşum diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende cok sevdım canım,neden sevmıosun son zmnlardaki?

      Sil
  12. Biricitim kitabın bu kapağı ne güzelmiş yaa, keşke bulabilsem bundan :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kıtabı hedıye eden arkadasım sanırım d&r dan sıparısını vermıstı oyle hatırlıyorum:) orada bu kapaklısını bulabılırsın galıba:)

      Sil