1 Temmuz 2013 Pazartesi

Kına Gecelerinde Değişik Alternatifler


Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar türküsü söylenilip, gelinin ağlatıldığı, evlenmesinden önceki gün veya bir kaç gün öncesinde; gelinin evinde veya büyük bir mekanda,gelinin damadın akrabaları ve yakınlarıyla gelinin kınasının yakıldığı ve evlenme arifesinin kutlanıldığı gecedir kına geceleri. Eskiden gelin evlenmeden bir gece öncesi yapılırdı. Ama anlaşıldı ki gelin düğün ya da nikah günü çok yoruluyor, önce ki günde kına gecesinin yapılması dahada yorucu oluyor, o yüzden de genelde düğünden birkaç gün öncesinde kına geceleri yapılıyor. 

Kına geceleri çok önemli adetlerimizdendir, geline özel kıyafetler hazırlanır, kınası hazırlanır, gelin ve damada kına yakılır.

Gelin bolca ağlatılmaya çalışılır ama şimdiki gelinler pek ağlamıyorlar, daha çok sevinç içindeler, damadı buldum diye seviniyorlar herhalde.Kaldı ki bende evlensem kına gecem olsa pek sanmıyorum ağlayacağımı :)









Eskiden kız evinde yapılan kına geceleri artık daha büyük mekanlarda yapılmaya başlandı. Geçenlerde bir yakınımızın kına gecesine gittim, kınası yakılmadan önce bizlere kırmızı renkte tüllü çiçekli taçlar dağıtıldı, mumlarımızı elimize alıp gelinin etrafında yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar şarkısını söyledik. İnternet üzerinden sipariş verdiği kınaları(kına seti) ve kırmızı tüllü taçlarımızı da alıp, eve döndük. Benim çok hoşuma gitti, evlenince bende kına gecemde buna benzer birşey yapmak istiyorum. Yakınımızın kınasında ki, kına tacı, mumluk, kınalar(kına paketleri) ve halay mendili:)




Biricit; beyaz atlı prensini bulursa çok güzel bir kına gecesi yapacak:)

6 yorum:

  1. 12 temmuz kız kardeşimin kına gecesi var bizde de buna benzer şeyler olacak düğünden sonra gireceğim yazısını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merakla bekliyorum duğun kına gecesi yazılarını:) sevgiler

      Sil
  2. senin kına geceni inşaallah en kısa zamanda yaparız canım

    YanıtlaSil
  3. Şimdi ki kına geceleri çok güzel :) Darısı başına o zaman.

    YanıtlaSil