19 Nisan 2022 Salı

Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır, Pratik Ramazan Pidesi Yapılışı




Hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı dilerim. Geçen yıldan beri taslak yazılarımda bekleyen 'Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?' yazımı nihayet fırsat bulup yazabildim. Düşündüğünüz zaman Ramazan pidesi nasıl yapılır diye zor gibi görünüyor fakat uygulamasında ne kadar rahatça yapacağınızı tarifimde göreceksiniz. 


Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır, Pratik Ramazan Pidesi Yapılışı





Ramazan ayı gelince Ramazan'a özel tariflerde art arda geliyor. Ramazan ayının vazgeçilmez bir geleneği olan Ramazan pidesi de bu özel lezzetlerden birisi. 

Ramazan Pidesi için kullanacağımız malzemeler:

- 5 bardak un
- 2,5 su bardağı ılık su
- yarım paket yaş maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker


Pidenin üzerine sürülecek sosu için

- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı

Pidenin üzeri için

- çörek otu (siz isteğinize göre susam da kullanabilirsiniz ben çörek otu ile yaptım)

Ramazan pidesi yapımına başlarken öncelikle pide hamurumuzu yaparak başlıyoruz. Ufaladığımız yaş mayanın üzerine şeker ve 1 bardak su ile karıştırıp mayamızı eritiyoruz. Kabımızda un ve tuzu karıştırıp çukur yapıyoruz. Çukurun içine mayayı ekleyip üzerine 2,5 bardak suyu ilave edip hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamur yoğurma sonrası; üstünü buzdolabı poşeti ile sarıp, temiz bir mutfak örtüsü örtüp, 40 dakika dinlendiriyoruz.




40 dakika sonra un serptiğimiz mutfak tezgahımızda hamurun havasını alıp tekrar yoğuruyoruz.  Hamuru iki parçaya ayırıp beze haline getiriyoruz. Bezelerimizi pişirme kağıdı serili olan fırın tepsimize alıp, tekrar üzerini buzdolabı poşeti ile sararak 20-25 dakika civarı bekletiyoruz. 

Pide sosunu hazırlamak için; yoğurt ve yumurta sarısını karıştırıyoruz. Hamurlarımızın mayası gelince bir tanesini elimizle bastırarak açalım. Hazırladığımız sosun yarısını elimizle hamurumuza bastırarak hamurumuzu açalım.  Fırın tepsisi genişliğinde hamuru yayarak pide şekline getirip, ince şekilde yaymaya çalışarak fırın tepsimize yayalım. 




Parmak ucumuz ile çizgi çizgi pide modeli yapalım, bir kaç kez üstünden geçerek pide şeklinin belirgin olmasını sağlayalım. Pidemizin üzerine çörek otu serpip, önceden 230 derece ısıtılmış fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz. Deneyen ve yiyenlere afiyet olsun, ben çok beğendim.




Ben geçen yıl etkinlik sponsorlarımdan olan Evren Gıda'ya ait olan unlardan tam buğday ununu kullanmıştım, çok lezzetli olmuştu. Evren Gıda'ya güzel ürünleri ile beni tanıştırdıkları için teşekkür ederim.



2 yorum:

  1. ya keşke becerebilsem evde yapmak ne güzel bir fikirmiş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarife göre yaparsınız bence evde çok güzel oluyor.

      Sil